Localitati Neamt
Neamt
Turism Neamt
Cautari Frecvente
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X Y Z
City break

FOLCLOR MUZICAL / MUSICAL FOLKLORE

Judeţul Neamţ se înscrie în zona folclorică de centru a Moldovei, având la nord o influenţă bucovineană care se resimte atât în privinţa stratului de cântece vechi, aparţinând repertoriului păstoresc, cât şi a celui de cântece propriu-zise şi înspre vest primeşte influenţa folclorului ardelenesc, având ca zonă de interferenţă Valea Bicazului.
Ţinând seama de aşezarea sa geografică precum şi de condiţiile istorice în care a trăit poporul, în viaţa cântecului acestui ţinut se desprind subunităţi ale graiului moldovenesc, care se profilează în trei zone folclorice, fără însă a avea între ele graniţe rigide, fixe.
O primă zonă şi cea mai întinsă este zona Văii Bistriţei care porneşte de la Borca şi ajunge la Costişa. Ea cuprinde două subzone, prima situată pe Valea Bicazului iar cea de-a doua în spaţiul Văii Tazlăului.
Repertoriul de cântece existente în această zonă îmbracă trei aspecte distincte:
a) cântecele păstoreşti, executate mai ales la diferite instrumente populare (fluier, tilincă, vioară, caval, cobză, bucium).
b) cântece vocale lirice, care au caracteristici apropiate de cele ale repertoriului păstoresc.
c) cântece de joc, care sunt şi ele, în ansamblul lor, deosebit de variate.
Printre cele mai răspândite cântece şi jocuri se găsesc: Corăgheasca, Hangul, Hora, De-nvârtit, Trilişeşte, Bătuta, Brâul.
A doua zonă se întinde pe Valea Ozanei, în ţinutul străjuit de Cetatea Neamţului, unde întâlnim unele influenţe ale cântecului şi jocului din Moldova de nord (ţinutul Bucovinei). Şi aici există un variat şi bogat repertoriu de cântece începând cu cele păstoreşti, doine, balade şi terminând cu cântecele de joc. În aceasta zonă se găsesc cântece şi jocuri ca: Doina haiducească, Hora de mână, Ciobănaşul, Corăgheasca, Sârba, Ruseasca, Bătuta, Nemţişorul, etc.
Cea de-a treia zonă este cea a Văii Siretului. Prefacerile şi fluctuaţiile de populaţie au fost mai mari în această zonă prin venirea ceangăilor, dar care, sub influenţa populaţiei băştinaşe, nu au alterat folclorul din zonă, cântecele şi dansurile din această parte a judeţului sunt mai aşezate, există un variat şi bogat repertoriu în care unitatea graiului muzical se face foarte mult simţită, deosebirile dintre ele nefiind esenţiale. Cele mai răspândite cântece şi melodii de joc sunt: Arcanul, Trilişeşte, Corăgheasca, Ruseasca, Sârba lui Zdrelea, Bătuta, Hora pe bătăi. Cu sprijinul Centrului de Informare Turistica "Gh. Iacomi" Piatra Neamt.
Cauta in Neamt
Bilete avion  • Bilete low cost
Atractii si zone de interes
Spitale
Dispensar Policlinic pentru Adulti
Dispensar Policlinic
Dispensarul Uman nr. 1
Dispensarul Uman nr. 2
Dispensarul Uman nr. 4
Sanatoriul TBC
Spitalul de bolnavi psihici cronici adulti
Transport
Duo Vio Stel S.R.L.
Rolicom S.R.L.
Uniunea Nationala a Transporturilor
Gari
Soc. Comerciala de Vanzare Legitimatii de Calatorie Voiaj Cfr
Telecomunicatii Cfr SA Agentia Regionala de Telecomunicatii Iasi
Transbordare Vagoane Marfa Cfr Tvm SA
Transport Feroviar Marfa Cfr SA Statia Targu Neamt - Politia Cfr
Gara / Railway Station
Gara / Railway Station
Autogara / Bus Terminal
Farmacii
CAPRICORN COM S.R.L.
DEPOFARM COMIMPEX S.R.L.
DROPS FARM S.R.L.
ECOFARM S.R.L.
ELIXIR FARM S.R.L.
FARCOM S.R.L.
FARMACIA ETELKA
Taxi
Lucaciu Start Taxi S.R.L.
Munteanu Virgil
Musatinii Dirloman Company SNC
Star Tax
VALI - TAXI
Teatre, Opera, Circ
Teatrul Tineretului / Youth Theatre

Ghid
Informatii Generale

Asezare
În partea de nord-est a României, (partea central vestică a Moldovei), pe valea largă a Bistritei si pe valea Moldovei, până la confluenta cu Siretul, străjuit de Ceahlău.

Vecini
La nord-vest: Judetul Suceava, la est: Judetele Iasi si Vaslui, la sud: Judetul Bacău, la vest: Judetul Harghita.

Suprafată
5.836 km2 (respectiv 2,5 % din teritoriul tării).

Populatie
584.000 locuitori.

Orase
Piatra Neamt, resedintă de judet, cu 128.000 locuitori, unul din cele mai frumoase orase ale Moldovei, pe terasele din stânga Bistritei, la confluenta a două râuri: Cuejdi si Bistrita, la 345 m altitudine, înconjurat de culmile împădurite ale măgurilor Cernegura, Cozla (de 850 m), Pietricica (de 532 m), Cârloman (.. citeste mai mult