Localitati Neamt
Neamt
Turism Neamt
Cautari Frecvente
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X Y Z
City break

Informatii Neamt

Informatii Generale

Asezare
n partea de nord-est a Romniei, (partea central vestic a Moldovei), pe valea larg a Bistritei si pe valea Moldovei, pn la confluenta cu Siretul, strjuit de Ceahlu.

Vecini
La nord-vest: Judetul Suceava, la est: Judetele Iasi si Vaslui, la sud: Judetul Bacu, la vest: Judetul Harghita.

Suprafat
5.836 km2 (respectiv 2,5 % din teritoriul trii).

Populatie
584.000 locuitori.

Orase
Piatra Neamt, resedint de judet, cu 128.000 locuitori, unul din cele mai frumoase orase ale Moldovei, pe terasele din stnga Bistritei, la confluenta a dou ruri: Cuejdi si Bistrita, la 345 m altitudine, nconjurat de culmile mpdurite ale mgurilor Cernegura, Cozla (de 850 m), Pietricica (de 532 m), Crloman (de 617 m), la rscruce de drumuri turistice. Se bucur de toate avantajele unei naturi unice,o clim temperat continental, cu veri scurte, rcoroase si plcute, toamne lungi, senine si romantice, ierni blnde, fr geruri mari si zpad din abundent. Este un mic paradis asemeni unei statiuni de vacant, unde timpul pare s se fi oprit n loc. De aici si numele de Perla Moldovei atribuit pe drept. Cu arhitectur modern a cldirilor, armonios integrat n peisajul natural. Un punct de plecare fie pentru rutele montane ce duc spre Duru, la poalele muntelui Ceahlu, supranumit Olimpul Moldovei, ori spre minunatele chei ale Bicazului, fie spre Trgu Neamt, pe drumul mnstirilor - locuri de meditatie unde timpul pare s se fi oprit n loc).Orasul Piatra Neamt are istorie, nc de la mentiunea documentar din 1387 - 1392, cu numele de Piatra lui Crciun, dezvoltndu-se n special dup ce tefan cel Mare a ridicat aici curtea domneasc. Regiunea a fost locuit din cele mai vechi timpuri, descoperiri arheologice de o inestimabil valoare rednd imaginea unei intense vieti neolitice cu un ridicat standard de viat si cu un rafinament artistic exceptional, care a dat nastere cu milenii n urm culturii Cucuteni. n sec. XV, tefan cel Mare construieste Curtea Domneasc (Cetatea si Catedrala Sfntu Ioan cu celebra clopotnit, devenit n timp Turnul lui tefan) - actualul centru istoric al orasului. Alte orase: Bicaz, Roman, Trgu Neamt.

Relieful
Este variat si n mare parte accidentat, dispus n trepte de la vest la est, de la munti (ce ocup mai mult de jumtate din suprafata judetului, n vest), reprezentati de Stnisoara (de 1.531 m), Bistrita (de 1.864 m), Ceahlu (cu vf. Ocolasu Mare de 1907 m -Olimpul Moldovei), Tarcu, Hsmas, compartimentati prin vi longitudinale), la dealurile subcarpatice(Subcarpatii Moldovei, n centru, ce nchid depresiunile subcarpatice Neamtului si Cracu Bistrita, dar si culmile de 900 m ale Dealului Plesului, alungite nord-sud), care se pierd n valea larg, cu caracter de culoar (lrgit prin terase bine dezvoltate, mai ales la confluenta cu rul Moldova) a Siretului, dincolo de care apar dealurile Podisului Brladului.

Clima
Are caracter continental, cu variatii mari n functie de treptele de relief, cu vnturi predominante din directia nord-vest si vest, iar pe valea Siretului de la nord si sud.

Cursurile de ap
Apartin Bistritei, ce dreneaz judetul, cu afluentii si Bistricioara, Bicaz, Tarcu, Cracu, cursului inferior al Moldovei si unei prti din cursul mijlociu al Siretului la iesirea din judet.

Obiective Turistice

Munti
Masivul Ceahlu (la 40 km vest de Piatra Neamt), cel mai circulat masiv din Carpatii Orientali, denumit si piatra nestemat a Moldovei (D. Cantemir), urias cu fruntea-n soare (G. Cosbuc), btrnul rege al Carpatilor Moldovei (Al. Vlahut). ceahlul formeaz o entitate geografic bine individualizat si, desi are nltimi moderate (Vf. Ocolasu Mare, de 1907 m), pe timp senin se vede de la deprtri enorme. Forma lui, de castel urias ruinat de vnturi,de ploi si ape, cheam irezistibil la drumetie. Este alctuit din piramide si turnuri (Detunatele, Turnul Sihastrului), chei si cascade (Duruitoarea, Statuile, Bistra Mare). Pentru fiecare stnc (interesant modelat de natur) exist cte o frumoas legend: Dochia (fiica regelui dac Decebal), Turnul lui Butu si Ana (Butu - viteaz ostean al domitorului Alexandru cel Bun), Piatra Lcrmat, Detunatele, Cciula Dorobantului, Panaghia. Spre aceste extraordinare evenimente ale geologiei au fost deschise multe trasee pentru alpinisti. Dar si numeroase si usor accesibile poteci. n cadrul masivului s-a creat Parcul National Ceahlu ce include o rezervatie natural complex, cu numeroase raritti floristice (Polita cu crini), faunistice si geologice. Alti munti: Muntii Bistritei, Muntii Tarcu.

Chei, defilee si cascade
Defileul Bistritei aurii, tiat n rocile dure ale Muntilor Bistritei, apele sale nvalnice se linistesc abia n lacul de acumulare Izvorul Muntelui. Cheile Bicazului (la 20 km de Bicaz), unul dintre cele mai impresionante monumente ale naturii de pe cuprinsul Romniei. Cheile Duruitoarea n Masivul Ceahlu, (la 1.021m altitudine), format pe Prul Rupturii, cu o cdere de 25 m, ce isi anunt prezenta cu mult nainte de a fi vzut, printr-un vuiet care nfioar.

Lacuri
Lacul Izvorul Muntelui de la Bicaz, (la 35 km de Piatra Neamt), lac de acumulare format pe Bistrita, n spatele unui baraj nalt de peste 120 m, un adevarat munte artificial. Cu o lungime de cca 35 km, marea de sub Ceahlu, constituie o atractiv zon de agrement. Se pot face plimbri cu vaporasul, se pot nchiria salupe.

Rezervatii si monumente ale naturii
Codrii de aram (la 30 km de Piatra Neamt, 1 km nord de Manastirea Vratec), rezervatie forestier alctuit din goruni seculari. mpreun cu Pdureade Argint (mesteceni seculari) din apropiere, au fost izvor de inspiratie pentru marele poet Mihai Eminescu: De treci codrii de aram, / de departe vezi albind / s-auzi mndra glsuire / a pdurii de argint. Piatra Teiului, rezervatie geologic lng Poiana Teiului, la 65 km de Piatra Neamt, urias bloc de calcar format prin eroziune. Pdurea Vnatorii Neamtului, rezervatie forestier,la 3 km vest-nord de comuna Vnatori, codru secular de stejar, cu mare valoare peisagistic. Pdurea Gosmanu, rezervatie forestier din Muntii Tarcu, include molizi, brazi si fagi seculari, de dimensiuni impresionante. Rezervatii geologice la Cernegura, Pietricica, Cozla.

Statiuni
Duru (la 60 km nord-vest de Piatra Neamt, la 6 km de lacul Izvorul Muntelui), statiune climateric si de odihn la poalele Masivului Ceahlu, lng localitatea cu acelasi nume, ntr-o poian nsorit (la 780 -800 m altitudine). Climatul este sub alpin blnd, tonic stimulator, cu aer curat si atmosfer bogat n ozon. Iarna zpezile sunt abundente, n perioada decembrie- aprilie stratul de zpad se mentine la o grosime de 50 cm. Exist numeroase posibilitti de practicare a sporturilor de iarn. n statiune s-a deschis o baz de tratament medical Ayurvedic care foloseste procedee naturiste. Exist numeroase posibilitti de drumetii (vezi Masivul Ceahlu si lacul Izvorul Muntelui). Cile de acces sunt: feroviare - grile Piatra Neamt sau Bicaz, apoi cu mijloace auto pn n statiune, rutiere - DN 15 de la Bacu sau de la Trgu Mures, cu abatere la Bistricioara. Bicaz (la 28 km vest de Piatra Neamt), centru turistic situat ntr-o pozitie pitoreasc, la poalele Masivului Ceahlu (la 430 m altitudine). Poate fi denumit si portul Bicaz, prin asezarea sa pe malul lacului Izvorul Muntelui marea Bicazului, de aici pornind cursele de agrement pe lac (vaporase, brci cu motor, salupe). Frumusetea locului si a muntelui se mbin n chipul cel mai fericit cu clima montan crend un loc de maxim atractie turistic.

Vestigii istorice
Cetatea Neamtului de la Trgu Neamt, construit de Petru Musat (sfrsitul sec. XIV) pe un platou de unde se putea tine sub observatie toat Valea Moldovei. Pentru acele vremuri era o fortreat de nenvins. Impuntoarea cetate a intrat n cronici si legende, fiind atestat documentar nc din 1395. Epoca lui tefan cel Mare a fost epoca de strlucire si glorie a cettii, considerat a fi un adevrat cuib de soimi. Zidurile uriase pstreaz ecoul trecutului dramatic: ele au suferit asedii grele din partea sultanului Mohamend al II-lea (1476), a regelui polon Ioan Sobieski (1691). n prezent, ntr-o ncapere din interior a fost amenajat un mic muzeu. Ruinele Curtii Domnesti din Piatra Neamt, ridicat de tefan cel Mare n 1491. Astzi se observ urmele zidurilor si pivnitelor, Biserica, precum si Turnul lui tefan (construit n 1499, nalt de peste 20 m). Vestigiile Cettii Dacice de la Btca Doamnei,lng Piatra Neamt, cu ziduri masive (cca. 3 m), se aseamn foarte mult cu cettile dacice din Muntii Orstiei. Sanctuarul, locuintele ilustreaz nalta civilizatie a dacilor. A fost identificat cu marea asezare geto-dac Petodava, amintit de Ptolemeu n 106 .Hr. Alte vestigii istorice: Palatul Cnejilor, lnga comuna Ceahlu, la 76 km de Piatra Neamt, din sec.XVII, astzi doar ruine, Ruinele Cettii Roman, ntemeiat de Roman Vod Musat (1391 - 1394).

Edificii religioase
Mnstirea Neamtului de la Vntori Neamt, la 16 km de Trgu Neamt, unul dintre cele mai valoroase ansambluri arhitectonice romnesti, cel mai important focar de cultur si art al Moldovei medievale. Prima mentiune documentar este din 1407. Biserica mnstirii este cea mai impuntoare constructie a lui tefan cel Mare (1497). Aici functioneaz una dintre cele mai vechi biblioteci din tar (peste 600 de ani) precum si un muzeu ce ilustreaz intensa activitate cultural desfsurat de-a lungul secolelor. Mnstirea Bistrita, (la 10 km de Piatra Neamt), ctitorit de Alexandru cel Bun (al crui mormnt se afl aici) n 1402 si refcut de tefan cel Mare, care construieste turnul n 1498. Cldirea initial nu se pstreaz, ci doar aceea cu care a nlocuit-o Alexandru Lpusneanu n 1554 (care a adus si pictori priceputi de la Venetia). Mnstirea a jucat un important rol cultural, aici fiind redactat primul letopiset al Trii Moldovei. Detine un valoros muzeu de art feudal. Mnstirea Agapia de la Vratec (la 32 km de Piatra Neamt), zidit ntre 1642 - 1647 din initiativa hatmanului Gavril (fratele domnitorului Vasile Lupu). Refacerile ulterioare au schimbat nftisarea original a bisericii. A fost pictat n 1858 de marele artist Nicolae Grigorescu cnd acesta avea doar 20 de ani.M. Koglniceanu spunea: ...tablourile de la Agapia formeaz pentru Moldova o adevrat galerie de pictur, care va atrage ntotdeauna admiratia romnilor si stima strinului cunosctor. Mnstirea Secu, (la 75 km de Piatra Neamt), ctitorit de marele vornic Nestor Ureche, n 1602. mpodobit n interior cu o art deosebit, decoratia fatadelor poart amprenta arhitecturii muntenesti. Muzeul mnstirii cuprinde broderii, pstreaz numeroase manuscrise, tapiserii, covoare. Biserica Sfntu Ion din Piatra Neamt, (1497 -1498), una dintre putinele din timpul lui tefan cel Mare, care se pstreaz n forma original. Biserica Episcopiei din Roman, nceput n 1542 de Petru Rares si terminat n 1550 de fiul su, Ilias Vod, pstreaz fresce din sec. XVI. Mnstirea Pngrati, (la 15 km de Piatra Neamt), fondat n vremea lui tefan cel Mare si reconstruit de Al. Lpusneanu n 1560. Mnstirea Bisericani (la 15 km de Piatra Neamt),temeliile i-au fost puse de tefan cel Mare n 1498, fiind terminat de tefnit n 1517. Alte edificii religioase: Mnstirea Tazlu, ctitoriea lui tefan cel Mare din 1496 - 1497, Mnstirea Duru, ctitorie din sec. XVII a unei fiice a domnitorului Vasile Lupu, cu pictur realizat de N. Tonitza, Biserica Precista din Roman, construit ntre 1568- 1569 de Ruxandra, sotia lui Alexandru Lpusneanu, Mnstirea Horaita, la 12 km de Piatra Neamt, din 1725.

Edificii culturale
Casa memorial Ion Creang de la Humulesti,(la 2 km de Trgu Neamt), cas si locuri descrise att de miestrit de marele nostru povestitor (1837 -1889) n nemuritoarele Amintiri din copilrie: Dragu-mi este satul nostru cu Ozana cea frumos curgtoare si limpede ca cristalul, n care se oglindeste cu mhnire Cetatea Neamtului de attea veacuri. Casa memorial Calistrat Hogas din Piatra Neamt, pstreaz amintirea acestui scriitor, care a fost si un vestit excursionist, lsndu-ne pagini pline de farmec despre frumusetea peisajelor din acest colt de tar: Eu cred c pdurile au suflet.... Casa memorial Mihail Sadoveanu de la Vnatori - Neamt, lng Mnstirea Neamtului, unde marele scriitor a realizat multe din povestirile sale istorice. Muzeul memorial Alexandru Vlahut (1859 -1919), lng Mnstirea Agapia. Complexul muzeal Judetean de la Piatra Neamt, detine exponate ce ofer vizitatorilor posibilitatea de a admira splendidele opere plastice precum Hora de la Frumusica, Sborul Zeitelor si Gnditorul de la Trpesti.
Cauta in Neamt
Bilete avion  • Bilete low cost
Atractii si zone de interes
Etnografie
FOLCLOR COREGRAFIC / CHOREOGRAPHIC FOLKLORE
COSTUMUL POPULAR DIN JUDEŢUL NEAMŢ / THE FOLK COSTUME IN NEAMT COUNTY
MĂŞTILE POPULARE / MASKS
MEŞTEŞUGURI / TRADES IN NEAMT COUNTY
MEŞTEŞUGARI / TRADERS
CENTRE ETNOFOLCLORICE DIN JUDETUL NEAMŢ / ETHNO-FOLK CENTRE IN NEAMT COUNTY
Spitale
SPITALUL ORASENESC ROZNOV
Spitalul Orasenesc - Targu Neamt
Dispensarul Policlinic Bicaz
Caminul Spital Somatici Cronici
Centrul de Consiliere ARAS
Centrul de Sanatate
Dispensar Policlinic pentru Adulti
Telefoane utile
SOS Victimele Violenţei n Familie
Informaţii SNCFR
Intervenţii reţea distribuţie gaze
Intervenţii reţea distribuţie energie
Coaliţia Regională mpotriva Traficului de Fiinţe Umane
Agenţia Naţională Anti-drog
Serviciul informaţii telefonice
Librarii
BIBLIOPOLIS S.A.-LIBRARIA CALISTRAT HOGAS
BIBLIOPOLIS S.A.-LIBRARIA CASA CARTII
BIBLIOPOLIS S.A.-LIBRARIA CEZAR PETRESCU
BIBLIOPOLIS S.A.-LIBRARIA COZLA
BIBLIOPOLIS S.A.-LIBRARIA DECEBAL
BIBLIOPOLIS S.A.-LIBRARIA MARATEI
BIBLIOPOLIS S.A.-LIBRARIA MIORITA
Obiective turistice
Mănăstirea Dumbrăvele / Dumbrăvele Monastery
Mănăstirea de pe Muntele Ceahlău / Monastery from Ceahlău Mountain
Mănăstirea Durău / Durău Monastery
Mănăstirea Giurgeni / Giurgeni Monastery
Mănăstirea Horaiţa / Horaiţa Monastery
Mănăstirea Neamţ / Neamţ Monastery
Schitul Icoana Veche / Icoana Veche (The Old Icon) Hermitage

Ghid
Informatii Generale

Asezare
n partea de nord-est a Romniei, (partea central vestic a Moldovei), pe valea larg a Bistritei si pe valea Moldovei, pn la confluenta cu Siretul, strjuit de Ceahlu.

Vecini
La nord-vest: Judetul Suceava, la est: Judetele Iasi si Vaslui, la sud: Judetul Bacu, la vest: Judetul Harghita.

Suprafat
5.836 km2 (respectiv 2,5 % din teritoriul trii).

Populatie
584.000 locuitori.

Orase
Piatra Neamt, resedint de judet, cu 128.000 locuitori, unul din cele mai frumoase orase ale Moldovei, pe terasele din stnga Bistritei, la confluenta a dou ruri: Cuejdi si Bistrita, la 345 m altitudine, nconjurat de culmile mpdurite ale mgurilor Cernegura, Cozla (de 850 m), Pietricica (de 532 m), Crloman (.. citeste mai mult